PETAR TRINAJSTIĆPREDAVANJE GROMAČE KAO UMJETNIČKO NADAHNUĆE KRK 10.lipnja 2013.

Svaki se korak nalazi u prijeđenom. U dalekoj povijesti moguće je naći izvorište iskustvu, suvremenoj misli i poticaj stvaranju novoga. Na primjeru kulturnog krajolika KRČKIH GROMAČA kao humaniziranog ili očovječenog pejzaža stvaranog stoljećima, ne iz umjetničkih pobuda već iz egzistencijalne nužnosti opstanka, na otoku; svakodnevnom borbom naših predaka za preživljavanjem stvorena su djela natopljena znojem i duhom (poput mrgara i glagoljice) koja su uspjela sačuvati svoju energiju, stvaralačku izvornost i duhovnost te postati inspiracija, umjetničko nadahnuće, ishodište pjesnikovoj riječi, slikarevoj kičici, fotografskom objektivu, arhitektovom projektu i računalnoj transformaciji. Zajedno sa sudionicima predavač želi propitati i otkriti tajnu zašto neka ljudska djela iako stvarana tiho i neprimjetno, vremenom postaju sve značajnija, vrijednija, impresivnija, duhovnija – umjetničko djelo. Prepoznajemo li mi ta djela? Što činimo da ih zaštitimo, sačuvamo, prezentiramo i komercijaliziramo na način dobre prakse održivog razvoja (vrlo popularnog i modernog termina), a koji su stoljećima naši stari primjenjivali kao normalnu svakodnevnu praksu na otoku Krku?

Predavač je zamislio da svojim izlaganjem uz brojne vizualne ilustracije (slike, crteže, video zapise, film) nadahnut starim običajima i svakodnevnim životnim situacijama te relevantnim umjetničkim ostvarenjima nadahnutim gromačama u poeziji, slikarstvu, umjetničkoj fotografiji, filmu, arhitekturi, potakne propitivanje o umjetnosti i da što većem krugu ljudi približi suvremenu umjetnost. Predavač će nastojati zajedničnikim propitivanjem potaknuti motivaciju za zaštitu i očuvanje dijela krčkih gromača kako bi se što uspješnije ostvario cilj i program cjelogodišnjeg nagrađenog projekta, Srednje škole Hrvatski kralj ZvonimirKrk, pod nazivom KRČKE GROMAČE.

Tijekom predavanja biti će prikazan i film Otok autora Petra Trinajstća koji je snimljen na otoku Krku 1979. godine u produkciji Jadran filma – Zagreb

Preuzmite prezentaciju KRČKE GROMAČE KAO UMJETNIČKO NADAHNUĆE u PowerPoint formatu.

Klikni OVDJE za pogledati pdf predavanje 

PETAR TRINAJSTIĆ predavanje ŠTO JE FOTOGRAFIJA I ZAŠTO FOTOGRAFIRAMO? 2012.

Što je fotografija i zašto fotografiramo? Cilj predavanja je potaknuti razmišljanja i razmjenu iskustva o fotografiji ; prije svega da pomogne u traženju odgovora na pitanje: Što je fotografija i zašto fotografiramo? A onda da se propitamo što fotografiramo i kako fotografiramo te kako oblikujemo fotografsko djelo. Polazeći od stava da je  fotografija i fotografiranje prije svega preispitivanje, ja stalno preispitujem svoj fotograski rad, da li to što radim ima smisla; bez obzira što se već 50 godina bavim fotografijom i filmom i što sam snimio već gotovo milijun fotografija, stotinjak filmova i video radova. Kroz brojne ilustrativne prikaze vlastitih fotografskih ostvarenja i majstora svjetske fotografije predstavio sam različite stilove i mogućnosti oblikovanja fotografskog djela koja otvaraju neka ključna estetska, pa i šire filozofska pitanja i svjedoče da je umjetnost fotografije sveobuhvatnija i manje poznata nego što se misli.  Kako se u 2012. godini navršava 180 godina od rođenja u Vrbniku 1832. i 90 godina od smrti u Rimu 1902. fra Dragutina Parćića želim podsjetiti na stvaralaštvo ovog velikana filologije i rane hrvatske fotografije, a možemo reći i svjetske fotografije. Naime Parčić je peti fotograf u svijetu koji je snimio pomrčinu sunca još davne 1861. godine u Zadru. Zameci njegove znanstvene (teleskopske i mikroskopske) fotografije, prve fotografske PANORAME (sastavljene od više fotografija- preteča današnjeg photoshopa) ispitivanje likovnih potencijala fotografije, širok dijapazon eksperimenata – samo su neke od značajki koje svrstavaju fra Dragutina Parčića među najistaknutije rane fotografe u Hrvata.

Preuzmite PDF ovdje

PETAR TRINAJSTIĆ Stoljeće 3.MAJ-a POVIJEST INDUSTRIJE I BRODOGRADNJE U RIJECI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec porttitor rutrum libero, eget dapibus tortor aliquam eu. In hac habitasse platea dictumst. Aenean elementum, orci a mollis commodo, eros erat rutrum nulla, pellentesque ultricies mi nulla id ipsum. Nullam enim lorem, adipiscing nec mattis id, tincidunt a ligula. Mauris blandit odio eget massa commodo nec ornare quam porttitor. Aliquam vitae dolor tellus, vitae tempus turpis. Quisque nec nibh urna. Etiam lorem quam, egestas vel pellentesque bibendum, lobortis gravida libero. Integer fringilla pretium faucibus. Nunc adipiscing ipsum et felis auctor fringilla. Curabitur accumsan, sem nec egestas commodo, felis ante luctus nunc, sit amet convallis urna neque in ipsum. Etiam et dui augue, eu vestibulum massa. Vivamus lacinia hendrerit enim nec venenatis. Aenean elit mauris, mollis ut iaculis quis, accumsan in justo.

Preuzmite PDF ovdje

PETAR TRINAJSTIĆ PREDAVANJE O ISKUSTVU U OSTVARENJU PROJEKTA NA TEMU; ESTETIKA UOBLIČENJA POETSKOG I IMAGINARNOG U FOTOGRAFIJI ZA KNJIGU ŠTROLIGI 2012.

Na poziv  Foto kluba Rijeka  u galeriji Principij održaosam predavanje o svom iskutvu na ostvarenju projekta knjige Štroligi kao autor koncepta, fotografija i grafičkog oblikovanja. Kroz ovo predavanje obrazložio sam kako fotografiju doživljavam kao sredstvo dokumentacije, ali i transformacije što mi daje mogućnost da iskažem svoju umjetničku kreativnost. Ovim predavanjem uz vizuelnu prezentaciju na primjeru oblikovanja fotografskog djela knjige ŠTROLIGI predstavio sam svoja razmišljanja i iskustva u stvaranju fotografije (što je fotografirano i kako je fotografirano) s naglaskom na bitne elemente fotografičnosti; bespovratnosti i nezavršivosti, te estetiku uobličenja poetskog i imaginarnog  u fotografskom djelu. Između ostalog u dijalogu s učesnicima propitivao sam nedoumice u svezi percepcije i interpretacije umjetničkog i neumjetničkog, stilu, sadržaju, formi, duhovnosti, simbolici, emotivnom i osjetilnom u fotografiji na brojnim primjerima iz knjige Štroligi. Postavilo se pitanje; ima li estetika danas još ikakvog smisla, koga još zanima funkcija duha,  je li potrebno da fotografi govore i pišu o svojim fotografijama, je li važniji koncept od vizualnog doživljaja i kakvi su trendovi u suvremenoj fotografiji. Cijelu vizuelnu prezentaciju predavanja možete preuzeti u pdf-u.

Preuzmite PDF ovdje

PETAR TRINAJSTIĆ DRAGUTIN PARČIĆ Vrbnicki vidici br. 40 2012.

Jeste li znali da je prva snimljena pomrčina Sunca u  Hrvatskoj snimljena na Staru godinu 1861. i da je to ujedno i jedna od pet najstarijih fotografija pomrčine  Sunca u svijetu i da je tu fotografiju snimio u Zadru Vrbenčanin Dragutin Parčić.

Dragutin Parčić svestrani redovnik-franjevac trećoredac glagoljaš, svećenik i znanstvenik istaknuti hrvatski filolog i leksikograf, osoba velikog formata, svojim djelom trajno je obogatio hrvatsku kulturu i umjetnost na više područja, prvenstveno na području glagolizma i staroslavenskog bogoslužja.

Na Božić ove 2012. godine pada 110 obljetnica smrti Dragutina Parčića koji je umro u Rimu 25. prosinca 1902.godine. Kako je Parčić rođen u Vrbniku 26. svibnja 1832. godine ove godine navršilo se i 180 godina od njegova rođenja. To je prigoda da se prisjetimo ovog velikana našeg Vrbnika koji je svojom nadarenošću, marljivošću i doprinosom na različitim područjima ljudskoga interesa ostavio svoga traga i originalnog doprinosa. Uvelike je zadužio štovatelje glagoljaštva i fotografije, stoga sam se, kao ljubitelj fotografije ovom prigodom, odlučio da pioniru rane hrvatske fotografije posvetim nekoliko riječi. Opća kulturalna vrijednost sačuvanih papirnih negativa, zameci njegove znanstvene (teleskopske i mikroskopske) fotografije, prve fotografske PANORAME (sastavljene od više fotografija- preteča današnjeg photoshopa) ispitivanje likovnih potencijala fotografije, širok dijapazon eksperimenata – samo su neke od značajki koje svrstavaju fra Dragutina Parčića među najistaknutije rane fotografe u Hrvata. U nacionalnim okvirima Parčićeva pojava značajna je zbog njegova amaterskog i eksperimentatorskog pristupa fotografiji.  U internacionalnim okvirima njegovi radovi zanimljivi su osobito zbog toga što je ostao sačuvan relativno veliki broj njegovih papir negativa (koje početkom šezdesetih godina devetnaestog stoljeća istiskuje savršenija tehnika negativa na staklenim pločama), pa su danas papir – negativi prava rijetkost ne samo kod nas već u čitavom svijetu.

LPreuzmite PDF ovdje